Tips på doppresenter

Dopet är en fin gammal tradition – och om du blir bjuden kan du vara säker att du är en värderad vän eller familjemedlem. Kanske vill du uttrycka din tacksamhet av att ha inkluderats i sammanhanget? I så fall är du inte ensam – dopgåvor är vanlig praxis. Men vad ska man egentligen köpa?

Osäker på var du ska köpa? Hitta en bra doppresent här. Och låt dig inspireras av förslagen nedan:

  • Dopbrev. Inom svenska kyrkan är det populärt att ge bort så kallade dopbrev. Ett brev som överlämnas till barnet då denne fyller 14 – samma år som man tar konfirmationen – vilken är ett slags en bekräftelse av dopet. I dessa brev kan nära och kära skriva några väl valda ord. Breven utgör en tidskapsel – och det kan vara spännande för barnet att läsa – och inte minst i samband med konfirmationen. Dessutom är det ett ganska kostnadseffektivt alternativ.
  • Träd. Plantera ett fruktträd åt barnet – som det får växa upp jämsides. En fin symbol för livet och uppväxten.
  • Sked. Dopskeden är den äldsta och med traditionella dopgåvan. Numera tillverkas speciella skedar för detta ändamål, vanligtvis i silver, och med inskriptioner som markerar barnets namn och datumet för dopet. Varför just skeden började användas som dopgåva är oklart – men silver var förr i tiden en tydlig symbol för välstånd, vilket kan vara en signal för framtida tur med pengar.
  • Sparbössa. En annan – kanske ännu mer tydlig – symbol för en lukrativ framtid. Kom ihåg: om du ger bort en sparbössa är det sedvanligt att inkludera en liten summa, som start för sparandet.
  • Stol. En stol är en annan klassisk dopgåva. Dopstolen brukar vanligtvis vara barnanpassad, handsnidad och målad med mjuka färger och med mysiga motiv. Det är också vanligt att man skriver barnets namn på ryggstödet.
  • Vad som helst. Det finns egentligen inga rätt eller fel. Ge bort någon som känns personligt och naturligt för dig. Tänk på barnets framtid och lek med symboliken. Kanske ett par solglasögon – eftersom framtiden ser ljus ut? Skämt åsido – var inte rädd för att vara kreativ.

Kungliga dopgåvor

Några som bokstavligt talat överösts med fina doppresenter är, föga förvånande, kungabarnen. Det bästa exemplet på detta är kanske då prins Oscar, son till kronprinsessan Victoria och prins Daniel, fick en naturlekpark i nationalparken Söderåsen. Gåvan kostade cirka 1 miljon kronor och bekostades genom insamlingar hos kommuner såväl som privatpersoner.