Är jeansens tid över?

Är jeansens tid över?

Träningsbyxor har länge varit ett acceptabelt alternativ till jeans, i alla fall till vardags, och i alla fall för kilar. Nu håller kanske samma sak på att hända även för tjejer. Över huvud taget säljs färre jeans nu än tidigare.

Under 2013 föll försäljningen av jeans med sex procent. Det låter inte mycket, men omräknat i pengar rör det sig om en hel del. Bakgrunden till detta är en trend som redan har fått ett namn: athleisure. Det handlar om att vara sportigt klädd på fritiden. De som var med på 90-talet tycker kanske att detta låter bekant. Men där 90-talets sportmode framför allt handlade om säckiga joggingbyxor så handlar 10-talets trend om löpartights och yoga-byxor. En annan skillnad är att den här trenden till stor del kommer från kändisarna.

Levis har redan anpassat sig, och gjort en modell i ett stretchigt bomullstyg som ser ut som denim, men känns som sweatshirt-tyg. En lite mer dressad mjukisbyxa, helt enkelt. Jag tror inte den har kommit till Sverige än, men det ska bli intressant att se om den slår igenom här. Och framför allt: vad ska alla svenska jeansmärken göra nu?