En tillställning som de flesta måste gå på ett antal gånger i livet är dopet. Och för att veta hur man som gäst och anordnare ska bete sig finns en del etikettregler. Exempelvis ska man alltid klä sig rätt, ge en gåva och anordnarna ska tacka för uppvaktningen.
I Expressen kan man läsa om att prinsessan Madeleine och Chris O’Neill tackar för uppvaktningen i samband med dopet av deras son prins Nicolas. I ett meddelande som finns på hovets hemsida och även på hovets officiella instagramkonto säger det kungliga paret bland annat att de tackar för alla gratulationer, lyckönskningar och presenter i samband med dopet. De skriver också att de verkligen uppskattat allas omtanke. De passar även på att skicka ut officiella bilder från dopet där hela den lilla familjen är samlade.
Ge bort gåva
Att skicka ett tackkort eller ett tackmeddelande efter ett dop är en av de etikettregler som finns i samband med dopet. En annan etikettregel är att ge barnet någon form av gåva vid ceremonin för att visa att man uppskattar barnet. En av de absolut vanligaste och mest traditionella sakerna att ge bort är en dopsked eller flera. Det är även mycket vanligt att ge bort någon typ av smycke eller något annat som barnet kan ha länge och spara hela livet. De senaste åren har det även blivit populärt att ge bort en summa pengar till barnet som ska döpas. Detta har tidigare setts som dåligt hyfs och brutit mot etikettens alla regler. Men nu har även etikettexperter som Magdalena Ribbing börjat tycka att det är okej, om föräldrarna verkligen har önskat detta till sitt barn. Mer här.
Strikt klädkod
Vad gäller vett och etikett när det kommer till klädkoden på dopet, brukar det på de flesta dop råda en uppfattning om att man ska komma lite extra fint kläd, och det stämmer bra. Dopet är en högtidlig tillställning och man bör klä sig därefter. Däremot brukar det aldrig finnas några klädkoder om vilka färger man ska välja eller vilken utformning kläderna ska ha. De kungliga dopen brukar dock ha en väldigt strikt klädkod och i Svd kan man läsa att klädkoden på prins Nicolas dop var mörk kostym för männen och förmiddagsdräkt för kvinnorna.