Fotoförbud på olika platser

De senaste åren har det blivit en självklarhet för de flesta att ta bilder var de än befinner sig och posta bilderna på sociala medier. Men snart kan det bli förbjudet att både ta kort på offentliga byggnader och på mat på restaurangerna.

737196-no-photographs-3d-sign

Snart kan det bli förbjudet att ta bilder med offentliga byggnader i bakgrunden, skriver Aftonbladet. Man kan nämligen komma att förbjuda den så kallade panoramafriheten som gäller i de flesta av Europas länder just nu. Om man skulle komma att förbjuda den här friheten innebär det att man måste få tillstånd från den som ritat en byggnad varje gång den syns i en film eller en bild, även om den bara syns i bakgrunden. Detta gäller främst de byggnader och konstverk som är så pass nya att upphovsrätten fortfarande är gällande.

Förbjud mot att posta

Skulle detta bli verklighet i Sverige innebär det att vår möjlighet att fota oss själva och våra omgivningar blir begränsad. Att ta en selfie, som blivit så oerhört populärt de senaste åren, blir nu svårare. Det blir även mycket svårare att ta en massa bilder när man är utomlands på olika kända sevärdheter. De där personliga fotoböcker som många gör av bilder på resor och andra viktiga tillfällen, kan fortfarande bli verklighet eftersom de inte publiceras någonstans. Men att exempelvis publicera dem på sociala medier blir svårare.

Fota inte maten

Det är dock inte bara fotograferandet av byggnader som kan bli förbjudet inom en snar framtid. Det kan även bli förbjudet för restauranggäster att fota sin mat och lägga upp på sociala medier. På vissa restauranger finns redan ett förbud mot att fota maten. Detta på grund av att det stör andra gäster, skriver Dagens Nyheter. Än så länge finns bara ett sådant här förbud på restauranger i New York, Sydney och Toronto men det kan komma till Sverige snart.