Gör din egen julkalender

Gör din egen julkalender

Det lackar, som bekant, mot jul med allt vad det innebär. Julen är förknippad med många saker, men en sak som lätt faller i glömska när man blir äldre är adventskalendern. Så varför inte göra en egen adventskalender?

Det finns många typer av adventskalendrar i handeln idag: tv:s och radios kalendrar, som följer handlingen i julkalendrarna, chokladkalendrar eller Lego-kalendrar med en liten leksak varje dag. Men de flesta barn tycker att det roligaste är själva öppnandet av en lucka varje dag. Därför kan man ta fast på detta, och bygga en egen adventskalender. Den behöver inte vara gjord av papp, med 24 luckor – man kan vara betydligt mer kreativ än så.

En adventskalender kan vara ett bra sätt att få barnen att gå upp på morgonen. Ofta saknas motivation när det är kolmörkt klockan 7.00, men om man har något spännande att se fram mot blir det lättare att stiga upp. Det här gäller naturligtvis inte bara barn. Kanske har du någon annan som skulle behöva en adventskalender.

 

Gör så här

Först och främst måste man bestämma vad som ska finnas i kalendern. Det beror naturligtvis på vem som ska få kalendern. En adventskalender kan innehålla ätbara saker, leksaker, små prydnadssaker, fina bilder eller något annat.

När man bestämt vad kalendern ska innehålla kan man börja fundera på hur den ska se ut. Ett av de enklaste sätten är att spänna upp ett snöre, och fästa numrerade påsar på det. Denna typ av kalendrar har den fördelen att de kan innehålla nästan vad som helst. Ett annat enkelt sätt är att använda färdiga förpackningar av något slag, t.ex. pappmuggar för kaffe. Ställ upp 24 muggar, gärna i olika färger och mönster, numrera dem, lägg något i varje mugg, sätt på lock på muggarna och kalendern är klar.

Men man behöver naturligtvis inte hålla det enkelt. Den som har gjort en egen adventskalender ett år kommer att få svårt att avstå nästa år. Och konstruktionerna blir sällan mindre avancerade. Man kan t.ex. snickra ihop en enkel ”julgran” av några plankor eller annat virke, och hänga upp små paket, julgranskarameller eller påsar på den. Ett annat alternativ är att bygga en kalender på höjden, av fyrkantiga paket. Tänk bara på att bygga kalendern så att de lägsta numren är högt upp, annars kommer kalendern att rasa när man tar ett paket.

Om man vill ge bort ätbara saker, som är färskvaror, och har ett stort kylskåp kan man låta en hylla bli kalenderhyllan. Ställ in 24 glasburkar på hyllan, och lägg en chokladbit eller något liknande i varje burk. Vill man göra burkarna finare kan man klä in dem i papper, eller måla dem i någon färg. Då blir det dessutom svårare att se vad som döljs i burken. Är man riktigt konstnärlig kan man måla brukarna med griffeltavlefärg, och skriva datumet på varje bruk med skolkrita.

Ett köptips

Slutligen kan jag inte låta bli att tipsa om den allra finaste julkalendern: danska Fabelabs In the Woods. Kalendern består av 24 numrerade tygknyten, som vecklas upp figurer som olika djur, moln, träd m.m. Kalendern är just nu slutsåld, men kommer förhoppningsvis att börja säljas igen.