När är det okej att ta fram julpyntet?

När är det okej att ta fram julpyntet?

julgranskulaMånga bara älskar att pynta, fixa och pyssla inför olika tillställningar och högtider och tar det därmed på största allvar. Förr var det inte okej att ta fram julpyntet för tidigt. Men nu åker julen fram i butikerna redan i september. När är det egentligen okej att börja julpynta hemma då? 

Tidigare inlägg har handlat om dop, en tillställning som kräver pynt av olika slag. Nu har den första snön fallit på många platser i landet trots att det bara är början på november, och många butiker är smockfulla med julpynt, och har varit det enda sedan september. Julen är barnens högtid som det längtas och tjatas efter. Endel tycker inte att man ska julpynta för tidigt, så var det förr i alla fall. Men nu är det mer accepterat att ta fram julpyntet mycket tidigare, till mångas glädje.

Mitt i sensommarvärmen kom julpyntet fram

Det kan tyckas vara lite väl extremt att julpyntet började komma fram i butikerna redan i september, men så var det i alla fall. Redan i september tog storvaruhuset Gekås Ullared fram julprylarna och hävdade att ”Julen är här!”. Och visst är det bra att vara ute med julpyntet i god tid för att hinna köpa det man vill ha, men september kanske är lite väl tidigt. Dock var det inte bara Gekås som var ute i god tid.

”Flera andra stora varuhus har plockat fram sina julsaker. Bland annat Liberty i London, som skriver: Det är aldrig för tidigt att besöka vår julavdelning. Kom in butiken och hitta dina personliga favoriter bland dekorationer och pynt.” Läst i Expressen Leva och Bo.

När andra högtider är förbi

Många undrar nu säkert, när är det egentligen okej att ta fram julpyntet? Det är såklart individuellt, man får tycka och göra som man vill. Men ska man hålla sig regelrätt kan det vara smart att vänta tills andra högtider är förbi, som Allhelgona och Halloween. Innan första advent dock bör julpyntet vara på plats enligt de flesta julgalna pyntfantaster.