Rekord i senaste Lyxfällan

Programmet Lyxfällan har sänts i många år, då programledarna Magnus och Patrik har gått in och hjälpt allt från småbarnsföräldrar till ensamstående partytjejer att få ordning på sin ekonomi. Det är i programmet mycket vanligt att det är stora problem för de som medverkar i programmet, så pass stora att man i vissa fall måste sälja bilar och inredning för att betala av skulderna.

Det är också av den anledningen väldigt anmärkningsvärt att de som medverkade i senaste avsnittet 4185501-a-bulging-walletfyrabarnsföräldrarna från Perstorp – slog rekord, genom att ha hela 156 skulder på totalt drygt en halv miljon kronor.  När man tittar på det senaste avsnittet sitter man verkligen med andan i halsen och vågar knappt blinka för att det är så spännande. Och det galna är att det här är deras liv – deras verkliga liv. De måste ha akut hjälp att rädda den ekonomiska situationen, annars blir de vräkta. Så hur har det blivit så här? Hur kunde det gå så fel? Den främsta anledningen är att de har levt utöver sina tillgångar: och pengarna har de lagt på läsk, cigg och kaffe – varje månad har de gått back 21 250 kronor.

Undvik ekonomiskt kaos

För att undvika att hamna i samma situation som paret från Perstorp är det viktigt att man är medveten om sin ekonomiska situation. Det är alltid bra att räkna på hur mycket du kommer få in och hur mycket fasta utgifter du kommer att ha under kommande månad. Sedan gäller det att hålla sig till den budgeten. Sen är det klart att det kan komma en oväntad utgift som gör att du kan behöva låna pengar, det är bättre än att ignorera en oväntat räkning. Du kan låna pengar direkt utan UC om du behöver få in pengar snabbt, se bara till att planera in återbetalning nästkommande månad. Många tror att det är så kallade snabblån och smslån som gör att folk hamnar i diverse skuldfällor men den verkliga anledningen är faktiskt att man spenderar mer än man har råd med. Sen är det självklart också bra att ha ett sparande så man bygger upp en buffert om någonting skulle hända. Viktigt är det också att våga ta hjälp om det blir problematiskt med ekonomin, men som för paret i Perstorp är det många som inte ens inser hur illa det är förrän det är försent:

– Jag tror inte vi riktigt förstod hur illa det var innan vi faktiskt var med i programmet. Jag har haft skulder sedan jag var 18 år och försökt att betala av lite hela tiden, men när man lägger ihop allt inser man hur mycket pengar det faktiskt är, säger Annika till tidningen Metro.