Skattereduktion för filantropi

Skattereduktion för filantropi

Den här bloggen heter ju fröken Filantrop, men det är inte alltid som det blir så mycket filantropi här. Idag tänkte jag dock skriva om just detta ämne. De går som bekant att dra av på skatten för de pengar som man skänker till välgörenhet.

Det är dock inte så att man kan göra avdrag för pengar man lägger i en insamlingsbössa på stan. Det handlar istället om pengar som man överför via plus- eller bankgiro, och det måste vara minst 200 kronor per gång, och minst 2000 kronor om året. Det är inte heller alla typer av välgörenhet som är godkända. Skatteverket har en lista på vilka organisationer som de har godkänt, skriver DN.

Fler och fler organisationer kommer med på listan, och detta är en anledning till att fler och fler väljer att göra de här avdragen. De godkända organisationerna arbetar alla med social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning. Skattereduktionen är en fjärdedel av det som man har skänkt, men högst 1500 kronor om året.

Om du skänker 2000 kronor eller mer till välgörenhet, och vill veta hur du ska göra för att kunna dra av det på skatten, kolla då på Skatteverkets sajt om vad som gäller.