Vikten av en bra företagsjulklapp

Vikten av en bra företagsjulklapp

Det är i denna vecka som många anställda får en julklapp av sin arbetsgivare. En julklapp som kommer med ett tack för året som varit,  en fin gest helt enkelt. Men det är viktigt att företaget väljer rätt julklapp till sina anställda – det kan nämligen väldigt lätt, varpå den tänkte trevliga julklappen tas emot med irritation. För att underlätta för dig som företagare, om du nu inte har hunnit ge bort en julklapp än eller misslyckats totalt och behöver nytt råd inför nästa år, kommer här en lista med godkända julklappar – likväl som julklappar du ska undvika:

BRA:

  • Presentkort – gärna där den anställda kan välja själv vad han eller hon vill ha. Ett tips är att kika in företaget Visa uppskattning. De har många fina gåvokort som fungerar till den anställde. Till kortet kommer helt enkelt en kod som de skriver in varpå de sedan kan välja ur det utbud som presenteras.
  • Pengar – eller mer bestämt, bonus. En julbonus är det nog många anställda som skulle uppskatta, det är ju trots allt många som har det knapert under december.
  • Köksredskap – eller snarare saker som du kan ha i hemmet, men som inte är design. Det är ju inte jättetrevligt att få en filt, som inte passas in i ens hem. Vi alla har ju olika inredning, men oavsett inredning så behövs det ibland en kniv eller två.

DÅLIGT:

  • Saker med företagslogga. Nog är det förståeligt att företag vill göra reklam för sin egen produkt, men att få den i julklapp kommer helt klart få motsatt effekt.
  • Chokladask. Nej och bara nej. Alla gillar inte ens choklad.
  • Prydnadsföremål. Som vi skrev tidigare. Ingen vill ha en prydnadssak eftersom det mest troligt inte kommer att passa in i hemmet.

Hoppas detta gett lite klarhet i vad det är som gäller. För fler tips bör ni kika in denna artikel från Affärsvärlden.se. Där skriver man att, utifrån en undersökning som köp- och säljsajten Tradera har gjort, ska hela 37 procent ha sagt sig vara missnöjd med företagsjulklappen. Hela 4 av 10 har försökt byta ut den eller gjort av sig av med den. De skriver också att snittvärdet på julklappar ligger på knappt 300 kronor.

950 miljoner från Ikea, ingenting från Dalarna

Det finns ju dock de som lägger ännu lite mer pengar på sina julklappar, även om de företagen inte är många. Ingvar Kamprad dock, nog en av de mest generösa cheferna i vårt avlånga land, har gett sina anställda en riktigt bra julklapp: en julbonus på 950 miljoner. Nu är det i och för sig någonting de anställda får dela på, men det blir ändå mycket bra om man ser per person. De som har varit anställda i fem år eller längre, är totalt 135000 stycken, vilket borde innebära att de helt enkelt får nära 8000 kronor var. En självklart trevlig julklapp, speciellt i jämförelse med anställda på kommuner i Mora och Malung-sälen. De får nämligen ingenting, på grund av att de måste vara mycket återhållsamma. Det visar på vilka skillnader som kan uppstå i samhället. Någonting som är värt att tänka på.